Muse: websites maken à la InDesign *update*


Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, ja ik heb van SEO, HTML5, CSS en Javascript weinig kaas gegeten, maar ik wil wel graag zelf een site kunnen maken op een manier die voor mij makkelijk is. Adobe heeft een kruising gemaakt tussen het eigen InDesign en Dreamweaver. Een WYSIWYG editor, speciaal voor ontwerpers/DTP-ers zoals ik die toch een leuk resultaat kunnen fröbelen op een voor hun bekende manier. Het heet Muse, althans dat is de huidige codenaam, en is nu nog een publieke beta.

Na het opstarten van Muse krijg je eerst wat vragen over je site en je komt daarna in een plannings omgeving. Het grote voordeel hiervan? Je kan zonder dat je gelijk daadwerkelijk pagina’s aanmaakt alvast de structuur van je site neerzetten. Muse gebruikt die structuur om je te helpen en de daadwerkelijke pagina’s ook voor je te beheren en bij veranderingen bij te werken. Dan is het nu tijd om wat te gaan maken!

Muse werkt met zogenaamde “Masters” iets dat elke InDesign gebruiker als muziek in de oren klinkt. Is het echt? Ja het is echt, precies zoals je Masterpages/Stramienpagina’s gebruikt in InDesign kan je deze techniek ook in Muse toepassen. Headers en footers worden gelijk voor je aangemaakt. Of je ze op die manier gebruikt moet je helemaal zelf weten. Hetzelfde geldt trouwens voor alle pagina’s. Muse heeft geen templates, je hebt zelf de controle over je ontwerp en de invulling ervan. De “Widgets” maken wat moeilijke onderdelen (navigatie, menu, slideshows) makkelijk te implementeren. Gewoon simpel, sleur en pleur. Daarna kan je zelf alles polijsten.

Bedenk ondertussen ook eens hoeveel regels code je al hebt gezien. Heeeeerlijk! Het aanpassen van een achtergrondkleur, instellen van een favicon. Het is gewoon een kwestie van een paar knopjes indrukken en voilà! Klinkt simpel toch? Kom je er niet uit, dan weet je ongetwijfeld al wat mijn advies is.

De typografie in Muse wordt heel netjes afgehandeld. Ik hoor het je al vragen… Ja, ook hier is duidelijk te merken dat een aantal mensen van het InDesign team meegewerkt hebben aan Muse want de bekende panelen van Tekenstijlen en Alineastijlen zijn terug te vinden in Muse. Maak je gebruik van een font dat niet “web-save” is dan maakt Muse er afbeeldingen van.

De duidelijke mix van print en web zoals nu in Muse, is een behoorlijke duidelijke stap van Adobe. De vraag is dan natuurlijk, is dat in de goede of foute richting? Dat ligt eraan. Een aantal “webtechnische” zaken zijn (nog) niet mogelijk met Muse. De layout bijvoorbeeld, die is verticaal wel schaalbaar maar in principe gaat Muse uit van vaste afmetingen.

Iets dat met de variabele schermgrootte (smartphones, tablets, laptops en desktops) waar we heden-ten-dage mee te maken hebben wel een puntje van aandacht kan zijn. De code die door Muse gegenereerd wordt is niet echt “mean and clean” maar dat is nou net iets waar een ontwerper, zoals ik, zich geen zorgen over maakt. Het werkt, sterker nog: het werkt met alle “web-standards compliant” browsers, dus géén Internet Explodrer 6 en juist wèl de HTML5-browsers op allerlei mobiele apparaten. Muse zoekt voor mij achter de schermen wel uit wel gedeelte in HTML hoort, welke javascripts er aangeroepen moeten worden etc.

Is Muse nu de Heilige Graal van Web&Print ineen?. Zeker niet maar om maar even kort door de bocht te gaan: grafische ontwerpers hebben niets met code. Een GREP code in InDesign is al (bijna) teveel gevraagd. Ik wil gereedschap, knopjes, paneeltjes en opties om op te klikken. Zien wat er gebeurt aan de voorkant! Dit in tegenstelling tot de echte (web)ontwikkelaar. Een user interface? Waarom? Mijn code zegt alles en houdt overal rekening mee. Variabele breedte, lengte, lettertypen, soort apparaat, welke browser, etc. En daar heeft een developer ook gelijk in. Toch maar Dreamweaver dan? Nee ook Dreamweaver is voor de meeste grafische mensen al een brug te ver. InDesign misschien toerusten met een (nieuwe) exportfunctie naar, ja waarnaar toe? Tenslotte is er nu al een export naar Dreamweaver en ePub, waarbij een omzetting naar XHTML plaatsvindt, al dan niet met CSS toevoegingen. Om de de complexe zaken vanuit InDesign richting web te krijgen krijg je te maken met zoveel omzettingen inclusief bijbehorende waarschuwingen en (on)mogelijkheden dat men InDesign al gauw links zou laten liggen. Want niemand zit te wachten op een mammoettankerapplicatie die te ingewikkeld en niet meer vooruit te branden is. Het is al lastig genoeg om nu met InDesign ontwerpen/publicaties op tablets te maken. Dat blijkt wel uit het feit dat er zoveel bedrijven in die mogelijkheid springen.

En nu? Adobe zou Adobe niet zijn als er een soort van addertje-onder-het-gras zou zijn. Muse is een publieke beta die, volgens Adobe zelf, ergens begin 2012 over gaat in “iets anders”. Namelijk een programma dat alleen via abonnement verkrijgbaar is. Geen onderdeel van een (of meerdere) Creative Suite(s). Nu biedt Adobe je ook al de mogelijkheid om je Muse creaties via hun eigen “Business-Catalyst” online te plaatsen. Tegen een vergoeding uiteraard. Of dat het je waard is moet je zelf bepalen, hou er wel rekening mee dat je sites in een bepaald format zijn gemaakt een .muse file. Dit betekent dat als je zelf je sites wil beheersen/hosten je altijd een export zal moeten doen. Wat er gebeurt met ondersteuning na afloop van de beta periode weet nog haast niemand. Tot dan is Muse een leuk project dat zeker nog zal gaan groeien in mogelijkheden en handigheidjes. Misschien wel integratie met WordPress en/of Joomla, wie zal het zeggen.

Download Muse en ga er lekker zelf mee aan de slag, vergeet vooral niet om de Learn en Showcase gedeeltes van de Muse-website te bekijken. Hier vind je voorbeelden, video’s en oefenbestanden. Je kent tenslotte mijn motto 😉 Ook kan je hier de informatie over prijzen van Business Catalyst vinden. Gun jezelf ook wat tijd om in deze nieuwe ontwikkeling je weg te vinden. Zeker een gevorderde InDesign gebruiker zal zich snel thuis voelen in de omgeving van Muse.

Update: Vandaag (26 september) is Beta 3 uitgebracht die de uitvoer van HTML en CSS code nog beter (en dus sneller) genereert. Linkje naar blog Engineers Muse met uitleg.

Update: Vandaag (4 nov) is Beta 4 uitgebracht die het ook mogelijk maakt om het programma in het Nederlands te gebruiken! Linkje naar Muse blog.

7 thoughts on “Muse: websites maken à la InDesign *update*

 1. Ik was er vanochtend toevallig mee aan het spelen…
  Ben er nog niet achter hoe (of) ik een plaatje in een kader kan vergroten of verkleinen, dus ik ben bang dat ik rtfm moet gaan doen… Toch niet helemaal intuïtief voor InDesign gebruikers 😉

 2. Leuk artikel, alleen zie ik niet wat dit met Adobe Creative Suite 6 te maken heeft. Op de Muse site staat duidelijk dat ze van plan zijn dit product op basis van een abonnement te gaan aanbieden. Verder ben ik heel benieuwd in hoeverre de integratie met Business Catalyst er over pakweg een half jaar uitziet. Volgens mij is het nu nog niet mogelijk de BC modules naadloos te integreren in je ontwerp en dat kan met Dreamweaver dan weer wel. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als je de BC zaken als blog, forum en shopping, social media links, webforms en webapps etc. in je Muse ontwerp kan hangen en deze met Muse verder kan vormgeven. Ik vermoed zomaar dat Adobe nog wel wat voor ons in petto heeft.

  • De einddatum van de beta hangt een beetje samen met een mogelijke introductiedatum van CS6 (18-24 maanden doorlooptijd vanaf CS5). Ziedaar de “relatie” met CS6. Ik ben niet bekend met de (on)mogelijkheden van BC dus dat neem ik dan van jou aan. Dat er nog meer uit de Adobehoed komt, daar kan je in ieder geval wel van uitgaan 😉

 3. Voor het ontwerpen van een website lijkt Muse het ei van Columbus, een makkie voor InDesigners. Maar ik heb geen zin in technische hosting etc., dus nog even uitzoeken/afwachten wat de plannen zijn voor exportopties als template voor techneuten (zonder Muse). Als dat goed geregeld wordt/is ben ik fan!

 4. (Pas op ‘rant’)
  Heel goed van Adobe dat ze -eindelijk- luisteren naar hun enorme designers-user base. Voor veel projecten kan dit een echte uitkomst zijn. ECHTER! WTF Adobe? “.muse file” Gaan we nu weer “bijzonder” doen met Proprietary formats? Juist HTML/CSS is zo geschikt om OPEN te zijn. Waar ben je bang voor Adobe? En een abonnement? WTF? Dat ga je toch niet menen? Kansloos op deze manier. Mijn hart bloedt als Adobe gebruiker…

  • Ach die .muse file is eigenlijk je basis document met Masters etc. Je kan gewoon exporteren naar HTML/CSS om zelf de hosting te doen ipv BC te gebruiken dus dat hoeft geen ramp te zijn. Wat is er mis met een abonnement constructie? Zie het als een soort lease contract. Onderhoud (upgrades) inclusief. Overigens kan je nu ook al voor andere Adobe applicaties abonnementen nemen. Ideaal voor bureau’s die in drukke tijden freelancers aan het werk hebben. Activeer abonnement InDesign en als men klaar is met projecten zet je het weer op “slaapstand”. Altijd up-to-date. Toch goedkoper dan voor aantal stations een Design Standaard te kopen en die bij te houden (upgraden). Maar ik snap je punt ook wel hoor 😉 Bedankt voor je reactie!

 5. Hallo, ik heb een tijdje geleden de tutorial gedaan van Katies Cafe via Muse. Ook heb ik hem destijds online gezet. Vlak daarna was mijn proefversie afgelopen van Adobe muse en kan mijn website niet meer aanpassen of offline halen via Muse.

  Wat nu? Want wil hem dol graag op WordPress hebben.

  http://www.brandking.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s