Meer nieuws over Digital Publishing *updated*


Mochten er nog mensen zijn die het Adobe nieuws gemist hebben dan ben je hier nu aan het goede adres. Tijdens de keynote van AdobeMAX maakt Adobe bekend dat vanaf nu (nou ja eerst in de USA, Europa volgt later) gebruik kan maken van een zogenaamde “Single Edition” licentie om te kunnen publiceren vanuit InDesign naar iPad. Hiep, hiep, haroe! De gereedschappen om dit te kunnen maken (Overlay Creator en Folio Producer) waren al beschikbaar voor InDesign CS5 en 5.5 maar nu kan/mag je ook daadwerkelijk een ongelimiteerd aantal folio’s maken. Klinkt goed toch? Er zijn echter nog wel wat haken en ogen aan het verhaal.

Het gaat hier wel om een Single Edition. Kortom een eenmalige uitgave (denk aan jaarverslag, een reisverslag, een magazine) en het kost dan nog wel “slechts” $ 395. Dat lijkt misschien veel geld maar ieder bureau/freelancer/kleine uitgeverij kan deze kosten natuurlijk doorrekenen in de prijs voor productie. Je kan er natuurlijk ook een betaalde uitgave van maken. Dan strijkt Apple daar natuurlijk ook weer een percentage van op en je hebt overigens ook nog steeds een Apple Developer Account van $99 per jaar voor nodig.

Maar goed, als je dan dus $ 494 lichter bent kan je ook helemaal los gaan. Bijkomend goed nieuws? Adobe en Woodwing gaan op dit gebied ook zeer intensief samenwerken. Je hoeft dus niet meer te kiezen voor een behoorlijk prijzige Enterprise systeem maar je kan gewoon met InDesign alleen aan de slag.

Ik ben benieuwd in hoeverre de features die Woodwing biedt (hotspot etc.) snel worden opgenomen in de tools van Adobe. Kortom, de markt en mogelijkheden blijven in beweging!

Mocht je nou snel aan de slag willen hiermee dan raad ik je aan om contact op te nemen met Frans van der Geest (hier info over zijn cursus). Oh voordat je verder denkt, nee ik heb geen aandelen FVDG 😉

*Update* Na wat zoekwerk in de mailbox nog wat informatie gevonden over het “Agency” model van Adobe. Hieronder de tekst zoals verstuurd door Adobe Benelux:

Werkwijze
Een ‘agency’ kan afhankelijk van de wensen van haar klanten een abonnement op DPS Pro of DPS Enterprise nemen. Met behulp van dit abonnement kunnen onbeperkt publicaties (viewers) worden gemaakt in opdracht van de klant. De klant levert de inhoud voor de publicatie aan bij de ‘agency’ en deze zet de publicatie om naar een tablet applicatie.

Kosten
De kosten voor een ‘agency’ versie van de Digital Publishing Suite zijn hetzelfde als een regulier abonnement op DPS Pro of DPS Enterprise. Bij het afsluiten van het abonnement moet expliciet vermeld worden dat het om een ‘agency’ versie gaat. In bijgevoegde PDF zijn de contacten te vinden van resellers voor de Digital Publishing Suite. Zij kunnen met u een contract afsluiten. Er is al een Digital Publishing Suite beschikbaar vanaf 355 euro per maand (op basis van jaarcontracten).

Beperking in gebruik
De Digital Publishing Suite is een hosted oplossing; toegang tot DPS (applicatie creatie (Viewer Builder), Distributie Omgeving (Folio Producer) en Analytics) zijn alleen voorbehouden aan de licentiehouder (‘agency’). Er mogen geen toegangsgegevens gedeeld worden met klanten. Aanlevering van de publicatie en het terugleveren van de analytics wordt uitgevoerd door de ‘agency’. Alle ‘distributies’ worden via het afgesloten distributiepakket van de ‘agency’ verwerkt.

Het grote verschil met de “oudere” versies was namelijk dat je persé de creatieve eigenaar moest zijn van de inhoud. Je kon dus niet voor een klant iets maken want die is daar nl de eigenaar van. Eigenlijk komt dit “Agency” model dus neer op “uitgeverijtje spelen”. meer info vind je in bijgevoegde PDF (let op deze kan al wel achterhaald zijn gezien de snelheid waarmee de DPS wordt doorontwikkeld). Tip? Neem contact op met Klaasjan Tukker 😉

Adobe_DigiPubSuite_Info_NL

4 thoughts on “Meer nieuws over Digital Publishing *updated*

    • Als je gebruik maakt van de Single Edition betaal je per jaar $ 395 aan Adobe en $99 aan Apple. That’s it. Wil je uitgaves maken die vaker per jaar verschijnen (kiosk/abbo idee) dan moet je een andere constructie aangaan met Adobe. Die is duurder. De zgn Pro / Enterprise module. Ik weet echter ook dat Adobe hier in Nederland een Agency model heeft draaien via diverse leveranciers waaronder Wifac. Je betaalt dan per staffel maar hou even een slag om de arm. Ik zal proberen om die info zo snel mogelijk te plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s