Meer grip op GREP stijlen (deel 2)


Naar aanleiding van een vraag van Ruth in de reacties op mijn vorige GREP tutorial ben ik er even mee gaan stoeien. Laat ik eerst even zeggen dat ik vast niet het meest mooie/schone GREP antwoord heb dus commentaar/aanvullingen/correcties zijn zeer welkom! *edit Zo snel had ik het ook niet verwacht! Dankje Cari!

Ruth vroeg zich af hoe je getallen tussen [ ] kon wijzigen in superscript. Dat is niet zo’n grote opgave maar er kwamen nog wat extra “eisen”. Zo kan er ook een reeks [3,4,5] en/of een reeks [3-5] voorkomen. Ohja en dan zou het helemaal mooi zijn als dan automagisch de [ ] verdwijnen!

Ik heb flink zitten stoeien met een GREP opdracht maar ik kwam er niet uit. Toen ben ik op een ander spoor gaan zitten nl het spoor van de GREP stijlen i.c.m. Alinea- en Tekenstijlen. Beetje gezocht op internet, eigen sausje eroverheen gegooid en gelukt!

Hier zie je de GREP stijlen die gebruikt in de Alineastijl Brood tekst om tot bovenstaand resultaat te komen.

Dankzij Cari Jansen de eerste versie van de GREP stijlen flink verkort naar in totaal TWEE GREP stijlen. De eerste stijl past de tekenstijl “Superscript” toe op alle getallen en tekens die tussen de [ ] staan. De tweede stijl zorgt ervoor dat de [ ] daarna verborgen worden. De eerste drie GREP stijlen passen de tekenstijl “Superscript” toe op alle mogelijke varianten van cijfers met/of zonder komma’s of met/of zonder – die tussen [ ] staan. De laatste twee GREP stijlen zorgen er daarna voor dat de [ ] verborgen worden. (Let op: ze zijn nog steeds aanwezig in je document!)

Ik heb eerst twee tekenstijlen aangemaakt: “Superscript” en “Verberg haakje”. “Superscript” spreekt eigenlijk voor zichzelf, alhoewel daar afhankelijk van je font keuze, nog een optie is om OpenType opties te kunnen kiezen. Aangezien mijn fontkeuze de Myriad Pro (Open Type) is heb ik gekozen voor de Open Type Superscript.

De tekenstijl “Verberg haakjes” is niets anders dan een aanpassing, zodanig dat het niet meer te zien is. In dit geval een 0,1pt corps toegepast met daarbij een horizontale en verticale verschaling van 1%. Je kan er ook nog voor kiezen om als extra optie de vulkleur op “Geen” te zetten.

Er zal ongetwijfeld iemand (Frans?) zijn die de eerste drie GREP stijlen kan combineren tot 1 maar ik kwam er eventjes niet meer uit 😉

Om je het nog makkelijker te maken heb ik een InDesign snippet gemaakt die je zo in je document kan plaatsen. Hiermee importeer je gelijk bovenstaande Alinea- en Tekenstijlen en kan je die aanpassen naar eigen fontkeuze of wat dan ook

Klik hier voor directe download

4 thoughts on “Meer grip op GREP stijlen (deel 2)

  1. Je kunt dit ook met slechts 2 GREP stijlen doen.
    Superscript toepassen door een combinatie Positive Lookbehind/Lookahead. Met ‘any character, one or more times’ in het midden, en openings haakje in de Lookbehind en sluit haakje in Lookahead.
    Verberg haakjes, combineren van de twee GREP stijlen met een ‘OR’ in het midden.
    🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s