Mijn voorkeurstip


Vaak genoeg hoor en zie ik vragen voorbij komen over het veranderen, bewerken van eenheden, standaard fonts, opmaak etc. De plek ervoor is natuurlijk je InDesign voorkeuren paneel. Druk op cmd-K/ctrl-K en je krijgt een verrassingsdoos van 18 opties (CS5 en CS5.5). Allemachtig prachtig maar welke voorkeuren zijn op de gehele applicatie van toepassing en welke zijn document gerelateerd?

Een manier om te zien dat een voorkeur document gerelateerd is is het verschijnen van een “Ongedaan maken” in het “Bewerken” menu.

Als je een document gerelateerde voorkeur verandert met een nieuw of net opgeslagen document verschijnt er een * in de titel van je document. Dat * geeft aan dat er een verandering in je document is geweest die nog niet is opgeslagen.

Bijgaand vind je een InDesign_CS5_Voorkeuren (PDF 3,9 Mb) die van alle 18 voorkeuren weergeeft of ze document gerelateerd zijn of voor de applicatie gelden. Eigenlijk zou Adobe deze twee moeten splitsen zodat je altijd kan kiezen tussen document voorkeuren of algemene voorkeuren. Misschien iets voor CS7? 😉

4 thoughts on “Mijn voorkeurstip

  1. Ik denk dat Adobe liever geen duidelijke of “user-definable” grens hierin trekt, omdat ze de argeloze gebruiker niet teveel wilt confronteren met overwegingen of vragen. Een routinier heeft het op een gegeven moment wel door, en aangezien alle niet-gemarkeerde opties slechts te maken hebben met de interface (en niet de inhoud) kan twijfel over díe voorkeuren geen kwaad.

    Herinner je je nog de massale verwarring bij iedereen over de vraag van XPress bij het openen van een bestand: “Er zijn verschillende voorkeuren aangetroffen. Wilt u de Document Voorkeuren of Programma Voorkeuren ?” (Of iets dergelijks.) En die keuze kon wel degelijk effect op je inhoud hebben…

    Niettemin, een mooi overzicht !

    • Och ja dat XPress gedoe was ik alweer helemaal vergeten of misschien wel verdrongen 😉 Dan zou een simpel kopje/naam in het paneel misschien ook uitkomst brengen tenslotte is niemand die met InDesign begint gelijk een routinier (en zelfs dan nog…) Bedankt voor je feedback Peter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s